Portraits

Storie di Stile viert Italiaanse stijl met Peroni Portraits. Personalities met oog voor styling, living the Italian way of life.

Ben Akkerman

“Als ik langsloop rollen mensen van het terras”

DSC_4270

“And in the end, the love you make is equal to the love you take.” De extravagante Rotterdamse opticien Ben Akkerman citeert het Beatles-nummer The End. Maar Ben (73) begint juist aan een nieuw avontuur. Hij staat aan de vooravond van de opening van zijn zaak Eyeclusive aan de hippe Nieuwe Binnenweg. De oogmeetapparatuur is nog niet aangesloten, maar nu al druppelen er klanten binnen die door ‘hun’ Ben geholpen willen worden. Hij heeft nu nog maar vier brillenmerken te koop, maar hij is er trots op. “Kijk, dit is slangenleer, die heeft Pharrell Williams ook. En dit is de bril die Le Corbusier droeg.”

Ben Akkerman is zelf ook een markante verschijning, en al heel lang. “Op mijn 15e liet ik mijn eerste maatpak aanmeten. Met een pied-de-pouleruit en een sjaalkraag.” Tegenwoordig heeft hij een aardige following op Instagram, waar hij regelmatig foto’s post van zijn signature kniekousen en, hoe kan het ook anders, opvallende (zonne)brillen. “Gevoel voor stijl of talent heeft niets met leeftijd te maken. Ik ben niet kapot te krijgen en ben creatiever en energieker dan ooit. Ik ben extreem met kleding bezig. Het is maar goed dat ik zelf geen kledingzaak heb, dan was ik meteen failliet. Ik hou van mooie pakken cut to the bone, zodat ik bijna niet kan zitten. Maar ik heb ook lange jassen, lange colberts, sneakers, strakke broeken van Rick Owens, echt dope. Als ik langsloop rollen mensen van het terras. Voor ik ’s ochtends uit bed kom, bedenk ik eerst wat ik aan ga trekken. Maar oh wee, als dan die sokken die ik had bedacht er niet zijn, dan moet ik helemaal opnieuw beginnen en ben ik zo een uur verder. ”

Dat Ben op zijn 73e een eigen zaak begint is opvallend, zeker omdat hij al 40 jaar in het vak zit en twee goedlopende zaken had. Hij is er openhartig over: “Ik heb mijn succesvolle zaken verkocht, maar aan een oplichter, dus ik hield er niks aan over.” Maar Ben is het wel gewend om met niets te beginnen, de geschiedenis herhaalt zich. “In 1982 ben ik voor het eerst voor mezelf begonnen. Ook met bijna helemaal niks.” Ben Akkerman is namelijk door zijn vader het familiebedrijf, waar hij al van jongs af aan werkte, uit geschopt. Zijn huwelijk was op de klippen gelopen. “Scheiden, dat vond mijn vader een schande. Hij riep me op het matje, ik moest de sleutels van de zaak en mijn sportauto inleveren. Ik was verbijsterd. Ik griste de autosleutels van tafel, sprong in de Porsche en ging ervan door.” Ben stalt de auto bij vrienden en belandt zelf op straat. De relatie met zijn vader zou nooit meer goed komen.
Na een zwervend bestaan van twee jaar, besluit hij voor zichzelf te beginnen. Hij leent wat geld en begint zijn eigen zaak. Met slechts een paar merken, want zijn familie zorgt er voor dat niemand aan Ben wil leveren. Met vallen en opstaan weet de flamboyante Akkerman er een groot succes van te maken. “Toen ik begon stonden opticiens nog met witte stofjassen aan in de zaak. Het was allemaal zo dodelijk saai.”
Ben Akkerman maakt van de bril een modeartikel, ongehoord in die tijd. De kritiek van zijn collega’s is niet van de lucht. Al betrapt Ben meer dan eens een opticien die na sluitingstijd stiekem naar binnen gluurt. “Nu komen ze naar me toe en durven ze toe te geven dat ze het toch wel heel bijzonder vonden wat ik deed, dat doet me veel.” Ik ben altijd liefdevol mijn gang gegaan en krijg daar nu de waardering voor. In the end, the love you make is equal to the love you take. Ik ga hier een topwinkeltje van maken.”

Fotografie: Milan Goldbach

Locatie: Restaurant Rosso, Rotterdam

Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. over alcohol

Vul hier je geboortedatum in

- -

Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol.
Age Verify